Jag har tidigare pratat om att jag vill bli självförsörjande, inte för att jag inte har ett arbete och har råd att köpa mat till min familj, utan för flera andra aspekter. Prepping för mig är en väg till frihet, att ta makten över min tillvaro, så att jag inte behöver förlita mig på att andra människor måste göra en massa saker varje dag för att jag ska kunna ha vatten värme ljus och mat. Gör jag det så har jag lämnat bort min trygghet och frihet i förtröstan på att andra gör vad de skall, och jag har inget förtroende för att så sker. Jag har börjat med flera parallella spår för att förhoppningsvis kunna nå fram till självständighet och självförsörjning framöver, ett spår med min energiförsörjning, ett med min vattenförsörjning, och ett med min matförsörjning. Det är det sista jag tänkte prata lite om nu. Jag har tidigare nämnt att jag börjat göra egen jord med varmkompost där jag matar den med två hinkar i veckan med avfall från köket, (intressant att visa upp sina sopor som en resurs)

samt en eller flera kallkomposter med löv och nedmalda kvistar och grenar via min kompostkvarn, tyvärr har jag ont om naturlig bra jord här, så jag använder det till att spä ut jord som jag fått levererad hit. Jag har aldrig tidigare intresserat mig för odling av något slag annat än att försöka få krukväxter att överleva inne, så jag har en ganska ordentlig inlärningskurva framför mig, till min hjälp har jag underbara preppers som står ut med mina frågor, och en ny bok som jag håller på och plöjer (pun not intended),

Baktill står det ”driv upp tomater från frö, förse hushållet med ägg, pressa olja från solrosor och producera egen el” etc, jag visar innehåll med så ni ser

Eftersom den var svår att hitta så lägger jag en länk där jag hittade boken med om någon är intresserad självhushållning av John Seymour

På senaste prepupen som hölls av par i prepp hölls en fantastiskt intressant föreläsning av författaren till boken permakultur som jag varmt rekommenderar er att köpa, där beskrivs hur man skapar kretslopp för sina odlingar i samklang med djur, insekter, växter och människa och tar hänsyn till hur saker fungerar just där du är och vill odla saker

Förra året skaffade jag min snurr-varmkompost som utgör en grund i hela kedjan, den levererar en full skottkärra med näringsrik jord vart tredje månad från vårt köksavfall,

den jorden är alldeles för stark, så den blandar jag med komposten från löv och kvistar, samt med ett lager med sandig jord som jag fick levererat förra året med. Som grädde på moset kör jag min kompostkvarn som mal ned grenar och allmänt bös som ligger på marken,

som jag använder som täckbark när jag planterar saker ute och inne för att behålla fukt i jorden, samt förhindra ogräs. Det går bra att blanda med jorden med för göra den lite fluffigare.

Exempel på min täckbark

Jag har satt upp en rad med 9 stycken dubbla pallkragar där jag just nu odlar hallon jordgubbar, lök, morot, potatis och majs. De är täckta av gardinen LILL från Ikea som skyddar mot saker som vill äta det jag odlar,

fördelen med gardinen är att den är finmaskig nog att ta bort allt smått, men är lätt att vattna rakt igenom, dessutom går den att tvätta i maskin 🙂 jag har dessutom skaffat ett växthus på nästan 10 m2 där jag testar att odla olika tomater, gurkor, kryddväxter, sallat av massa slag, chili, olika kål och bönor, en hel flock av blandade saker för att lära mig helt enkelt. De vita krukorna är sophinken FNISS från Ikea med hål borrade i botten, de står på skomattan BAGGMUCK som bricka, även den från Ikea.

Nederst i växthuset syns dunkar som jag fyllt med vatten, som på dagen lagrar värme från solen och strålar ut den på natten för att få en jämnare temperatur över dygnet, nedan en irbild på kvällen på en dunk

Ett komplement till växthuset är att jag tidigt i våras skapade utrymmen för att driva upp plantor från frön som var lagom att sätta ut i växthuset när solen blev mer framträdande. Dessa utrymmen är stora brickor från plantagen som egentligen skall stå under pallkragar, men som jag hade massor av krukor på istället, samt en mix av växtlysrör, växtlampor och en ordentlig led-växtlampa på 13000 lumen.

Till mina pallkragar och växthus har jag skaffat en IBC-tank på tusen liter, där jag kommer samla upp regnvatten, det har gått sådär hittills den här sommaren, men regnvattnet från huset mynnar ut från stuprör så att jag kan samla upp det i behållare. I dessa lägger jag små länspumpar som automatiskt pumpar vidare vattnet till min stora tank när det regnar.

Från den tanken kommer det sitta en lite starkare pump (den nuvarande från Jula som syns i glassburken var för svag) som kopplas till mitt bevattningssystem som just nu är kopplat till några rader med tujor samt större krukor med fina blommor, jag ska bygga ut det systemet så det vattnar mina pallkragar och alla plantor i mitt växthus med, så kommer jag ha möjlighet att faktiskt automatisera all bevattning. Jag kan idag manuellt välja om jag vill ha kommunalt eller sparat vatten via kranar, samt sätta timer på hur länge det ska vattna.

Alla pumpar drivs dessutom av 12V från mitt system med solceller och batterier som jag skrev om tidigare så det kommer vara helt off grid.

Min fantastiska elcentral för 12 volt med automatsäkringar (från biltema)

Senaste tillskottet i min kedja av att kunna göra min egen mat är att jag numera kan göra egna konserver 🙂 jag skaffade en all American pressure canner,

samt en gasdriven platta att värma den med (min induktionsspis fungerar dåligt med omagnetiska material som aluminium),

till denna införskaffade jag glasburkar från weck som ska fungera bra att behålla vakuum med enligt vad jag läst.

Marknaden för att konservera mat med tryckkokare är i princip obefintlig i Sverige, vilket är både synd och konstigt. Med den här utrustningen kan jag konservera i princip vad som helst och få det att hålla år ståendes i rumstemperatur, vilket väl får anses vara en ganska bra prepp. Jag kommer sannolikt skriva om min första konservering framöver med. Den naturliga fortsättningen på den här vägen är såklart djurhållning, men det får dröja ett tag till, just nu lär jag mig odla mat. (eller mat som maten äter enligt en del, vilket som går bra för mig) Mina första egna konserver kommer sannolikt vara från mina odlingar av tomater.

Jag får återkomma mer om ämnet när jag byggt vidare med automatisering och monitoring av växthus och pallkragar med raspberry eller arduino som mäter temperaturer luftfuktighet och som förhoppningsvis styr bevattning och temperaturer med. Preppa lugnt.

Annonser

3 reaktioner på ”En liten stig till egen mat i magen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s