Jag började med min prepping på allvar först detta året. Jag kan inte riktigt längre minnas några specifika orsaker till varför, starten beror sannolikt på en ganska förkrossande insikt i hur ensam och betydelselös man är som människa i ett samhälle som förlorat förmågan att ta hand om sina medborgare om det sker oväntade saker som t.ex påverkar förmågan att kunna jobba för nära och kära. Den insikten leder självklart till fler funderingar i formen av otrygghet och försörjning för familjen.

Mitt prepp-år började med en intensiv period av genomläsning av alla de fantastiska svenska bloggare som bidrar så osjälviskt med sin tid och sina insikter för att hjälpa oss andra som försöker lära oss vad det innebär med prepping (Amerikanska prepp-bloggare passar inte riktigt svenskar, som jag nämnde i något sammanhang, jag är mer intresserad av svensk prepping, en spade i ena handen och en bössa i andra).

Urvaken har en lista på sin blogg med många av de svenska bloggarna, om inte alla? Svenskprepper och Par i prepp fick mig att snubbla in på twitter där jag skaffade ett anonymt konto för att inte få underliga blickar från de utan insikt om vilka konstiga konton jag började följa, och vilka konstiga inlägg jag började göra. Innan dess hade jag läst igenom i princip allt på swedishsurvivalist forum vilket kanske gav mig en lite missvisande bild om hur jag borde starta min prepping, vilket ledde till att jag t.ex skaffade en dyr kniv innan jag skaffade vattendunkar. Vad ska jag ha en dyr kniv till? jag är inte en person som iklädd camo springer ut i skogen och överlever, jag bor i villa och har barn och hustru och hund, ni som eventuellt läser detta inlägg och precis skall börja preppa, läs om hur man börjar hos våra svenska preppers, de har fantastiska listor och tips, där det viktigaste i rätt ordning är vatten, värme, mat. Tänker man så i sina förberedelser så har man kommit väldigt långt. Vatten, klarar man sig inte utan, utan rent vatten dör man eller blir sjuk inom några få dagar. Utan skydd/värme dör man ganska fort med vid en katastrofal kris av något slag, kan man se till att hålla familjen varm på något sätt, så har man kommit till steg två. Sedan är det mat, som de flesta börjar med, det är steg 3, man klarar sig ganska länge utan 3 mål mat om dagen egentligen.

Vatten, hur får jag tillgång till det om vattnet i kranen sinar? jag har inga bäckar eller sjöar nära mig, men, jag har en liten pool med reningsanläggning, den får bli min vattenreservoar i ett nödläge, det är filtrerat, klorerat och skyddat, ganska bra kvalité på vattnet som start. Lägger jag till filtrering via sawyer-filter av större modell så kan jag se till att ha rent vatten till familjen länge på det sättet länge. Barnen tittade dock misstroget på mig när jag tog upp idén med dem.

Värme, hur värmer jag huset utan ström? Det är iofs välisolerat, men en kall vinter utan extra värme gör nog att inomhusklimatet blir ganska otrevligt utan värme, eller ventilation för den delen, på någon dag eller tre. Jag har några öppna spisar, de fungerar att värma med såklart, men inte alls optimalt då den mesta värmen går ut genom skorstenen, men som nödvärme fungerar det självklart, det blir oftast så varmt att vi ändå behöver öppna fönster för att få lite svalare när vi mys-eldar. Det ledde till att jag skaffade en liten nöd-kamin som står i förrådet, som jag planerar att packa upp och installera om det blir en lång kris i samhället, den har även en kokplatta på sig. Men värmen är väldigt viktig. Jag skrev i ett tidigare inlägg om att vi installerade bergvärme till vårt hus, jag mäter kontinuerligt allt effektuttag vi gör för hela huset och tittar dagligen på vad vi förbrukar både momentant och summerat, och inser att jag kan faktiskt driva hela bergvärmepumpen med min dieselgenerator ! , bergvärmepumpen drar hittills inte mer än 1-2 kW som mest, och min generator kan leverera mer än det, så om jag ser till att alltid ha diesel hemma så kan jag värma hela huset på det om strömmen går, jag kommer göra ett prepptest med det framöver och skriva om det såklart.

Mat, hur ser jag till att familjen kan äta sig mätta vid en kris? det är en för luddig fråga för att kunna besvaras enkelt, jag har skrivit lite funderingar kring det i ett tidigare inlägg, men för att göra en enkel start så är det nog mest lämpligt att först bestämma hur länge man planerar att kunna försörja familjen vid en tillfällig kris i samhället, låt oss säga en månad. Då behöver man räkna på hur mycket mat en person äter, vad kan man ha för mat hemma som inte kräver kylning? hur tillagar jag maten utan el? hur diskar jag? vad gör jag av mina sopor? Allt som ställer till med extra arbete eller extra moment som man tar för självklara i den normala vardagen behöver funderas på för att man ska kunna se till att försörja sin familj vid en längre kris. Som de flesta andra ledde det till att jag skaffade dunkar där jag lagrar vatten, jag skaffade konserver som håller länge, och jag skaffade en vakuumpump att konservera torrvaror som ris och pasta så de håller i många många år. Jag vet med mig att jag inte kommer kunna hantera att rotera mina lager som jag borde, så jag försöker få dem att hålla så länge jag kan med fuktätare och syreätare som jag lägger in med maten när jag förpackar den istället.

Men det känns inte riktigt tillräckligt, tänk om krisen inte är över efter den tiden jag planerat? det lär inte finnas mat i affärerna då, jag behöver se till att familjen har mat ändå, och det enda sättet att kunna göra det är att börja producera den själv. Det är en insikt som får preppers att börja titta på sitt boende, och skaffa ett annat boende på landet där man enklare kan värna sig och odla sin egen mat. Dit har jag inte kommit än, men jag har det som mål, att hitta ett boende där jag inte ser någon granne åt något håll, med egen brunn, eget avloppssystem och egna odlingar där jag kan lära mig att framställa min egen mat, inspirerad av kaninkokerskan kommer jag ha kaniner, och även höns för ägg, och kanske bin med som en vän har och gör väldigt fin honung med. Jag kommer dessutom få utlopp för mina innovationer när det gäller att producera egen el där jag har lite spännande tankar som jag kanske kommer skriva mer om senare.

Tills dess, så tänker jag försöka börja odla lite mat där jag bor för att få lite erfarenhet, jag håller sedan sommaren på med att göra egen jord av mitt matavfall och mitt avfall från trädgården som jag mal ned med, det behövs, jag har inte särskilt mycket eller bra jord där jag bor nu, så jag kommer mixa mitt hemgjorda med en sandig jord-dump som jag köpte från en leverantör med och förhoppningsvis få bra jord där grönsaker växer fint, vi får se, jag kommer nog dokumentera mina försök förmodligen till skrattet av erfarna odlare.

Twitter ledde in mig till att få en närmre kontakt med de fantastiska bloggare jag pratade om tidigare, och som jag betraktar som mina vänner numera trots att jag inte träffat någon av dem IRL än. Dessutom upptäckte jag att det finns en enormt fin gemenskap mellan preppers med så mycket värme och givmildhet att man blir rörd, en medial bild av en ensam egoist som med vapen skyddar sina konserver är så tråkig och så missvisande att man blir bara trött. Preppers är enormt välkomnande och inbjudande, och om jag får generalisera lite, så är preppers dessutom hyfsat introverta individualister som tänker fria tankar och agerar fritt ganska obundet av eventuella lagar, så länge deras handlingar inte inkräktar på någon annans frihet eller egendom. Det är en stil som passar mig bra, jag trivs i den sfären.

Mitt prepping-år har varit fantastiskt lärorikt och intressant, och det är smått skräckinjagande hur lite insikt de flesta har i hur sårbart vårt samhälle egentligen är, hur ovetande och okunniga de flesta är, och hur de så enkelt viftar bort de insikter preppers besitter med nedsättande epitet som foliehattar och konspirationsteoretiker, när det enda vi vill är att trygga livet för de vi håller kära. Att inte preppa är bara dumt. Att förlita sig på att saker fungerar för att de fungerat tidigare är bara aningslöst och fantasilöst och faktiskt egoistiskt, om det krisar, så är det de oförberedda som ser till att resten får det dåligt i ett samhälle, då de kommer kräva alla resurser för att överleva, när de med ganska enkla medel skulle kunna ta hand om sig själva och hjälpa andra som inte klarar av det. Så, till 2018, börja preppa, det finns bara fördelar av att göra det, och när man väl börjat, så inser man hur stark man känner sig av att vara lite mer förberedd än tidigare på eventuella kriser i samhället.

Gott nytt år på er 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s