Hej preppers och nyfikna kommande preppers. Allas vår Svenskprepper tyckte att vi borde berätta om våra EDC (för nyfikna nybörjare betyder det Every Day Carry) , vad vi har med oss, och varför, den första frågan är enklare att svara på än den andra, men jag ska göra ett försök. Jag lyfter på mitt folieförmak och visar i första EDC-inlägget vad jag har med mig så fort jag tar på mig mina jeans. 

Som jag under årens lopp noterat lite så kan det vara så att jag gör lite mer än andra likasinnade när jag blir intresserad av något och vill lösa eventuella problem, så min utrustning (som Svenskprepper genast döpte till batbelt när jag berättade lite om den) kan vara lite mer extensiv än normalt, jag har iofs aldrig strävat efter normer utan tycker bättre om att utforska mina egna gränser. Tanken bakom min utrustning är att den skall vara ett survivalkit light, som är inspirerad från många källor, på internet och från böcker jag skaffat, någon kanske även noterat att jag tycker om teknik, så lite sånt finns med. Så. Första bilden.

Jag beskriver föremålen med början på översta raden och börjar från vänster, det första föremålet ligger normalt i den sista saken, men jag visade den ändå, ett litet kreditkortsverktyg, som passerar in i flyg obemärkt har jag märkt, har en massa små bra funktioner som jag aldrig använt, den är en slags last resort.

Nästa pryl är en karta med utvalda bits som hör till Leatherman bredvid, den använder jag däremot dagligen, jag älskar den prylen. Den har en liten detalj som jag gillar extra och det är en glaskross-bit. 

Fjärde prylen (nu kom mitt teknikintresse fram till att den behöver jag nog) är en eltändare, som laddas med usb, som skapar två korsande ljusbågar som gör att det blir väldigt varmt, den fungerar i en storm i princip, men går inte att tända fotogenlampan med 🙂 gnistan når inte fram 🙂 (man kan ta en pinne till hjälp) men allt annat tänds fint. 

Femte saken är min helt nödvändiga Geigermätare som jag mäter radioaktivitet via, så kan jag ha koll på om något ovanligt har skett, den är rolig att ha hos tandläkaren med när de röntgar. Sedan har jag extrabatterier till mätaren och till ficklampan som kommer senare. 

Sjätte saken är min preppofon som är vattentät och har en bra irkamera som jag hittar användningsområden för dagligen, nyss inspekterade jag tex hur fult vattenslangarna i golvvärmen var dragna, slarviga hantverkare som inte tror att man ser. Den har även en radio i sig vilket alla preppers gillar, då kan man tex höra varför hesa Fredrik larmar på fel dag. 

Sjunde saken är min gottepåse som jag visar separat nedan, där kommer lite survivalprylar in.

Rad 2, från vänster, första saken där är en diamantknivslip med flera olika slipmöjligheter, den använder jag i köket dagligen, fungerar riktigt bra. (jag har virat lite coachtejp runt den med, man har alltid användning för tejp.

Andra prylen är, um, chilikryddsprej? Typ, nån slags peppar iallafall. Tredje är en Kubotan, eller bläckpenna, som dessutom har en handklovsnyckel i sig, rolig sak. Bra som försvar om det skulle behövas, även den har en glaskross-bit i sig, (här är väl tanken främst att jag ska kunna ta mig ur en bil eller buss eller liknande som kanske ligger med hjulen i fel riktning snarare än att jag tänkte vandalisera andra fönsterrutor) 

Fjärde är min älskade ficklampa som jag använder väldigt ofta med, kan variera sig mellan skitsvagt till skitstarkt ljus (men då blir den för varm efter 40 sekunder och drar ner ljuset själv) 

Femte saken/erna är ett till kreditkortsverktyg med massa små smarta saker, den använder jag dagligen med, samt en separat irkamera som man kopplar in i usbporten på telefonen, den kan se betydligt längre än den inbyggda i telefonen, man ser om någon försöker gömma sig i mörker långt bort med den, eller djur 🙂 

Sjätte, nödpengar, tillräckligt mycket för att vara användbart vid ett nödläge att köpa det som krävs. 

Sjunde, anteckningsbok, aldrig använt, men alla rekommenderar att man har skrivpapper med, kanske är bra? Fan vet. 

Åttonde, min låda för kreditkort av metall så korkat designade kort inte kan läsas av remote. 

Så, till gottepåsen, som har en större spridning av ”kanske kan vara bra att ha om jag helt plötsligt befinner mig vilse i en skog när jag går till pendel eller buss?” där har jag inte så lätt att motivera alla saker, men om jag tex trillar av ett plan och landar på nån djungelö, så har jag lättare att överleva med den påsen än utan, man vet ju aldrig (drar foliehatten tätare över huvudet)

Överst igen då, extra öronproppar (missade att ta bild på de andra jag har i fickan med), använder jag ofta, tror kanske jag är ljudkänslig (aha, noterar de med npf-erfarenhet 🙂

Andra prylen, Steristrips, jävligt bra att försluta sår som behöver sys, har ofta använt på mina barn.

Tredje, kompresser, bra vid större sår, använt någon gång, fjärde, mindre kompresser (eller större plåster), använt ibland med. 

Nu tror jag jag byter ordning och tar hela första lodräta raden, första och andra prylen under öronpropparna är två små kompasser, jag behöver kanske inte två? Har ju inga kartor med mig ens, dumt. (de har jag i min ryggsäck däremot, men det blir del två av min EDC)

Tredje prylen där är en värdelös liten billig Geigermätare som man kopplar in i mobilen, den kanske fungerar om det är tillräckligt radioaktivt, vet inte. 

Fjärde prylen är en liten tvmottagare som man kopplar in i mobilen, när den inte kraschar fungerar den riktigt bra, lilla antennen till höger där hör till, den behöver inget nät utan fungerar direkt mot marksänd tv med mobilen som display, vilket kan vara bra att kunna se om något stort dumt händer tänker jag.

Femte är ett Betaljus, som innehåller ett radioaktivt ämne som omvandlas till ljus när det träffar insidan av behållaren, lyser svagt, men i totalt mörker får man ledsyn, den lyser kanske i 15 år. Last resort ljus om inget annat finns tänker jag. (ja jag har mätt med min Geigermätare men den läcker inte) 

Sjätte hittade jag när jag rensade barnens leksaker, en liten uvlampa, jag upptäckte att man kan se markering på sedlar för att upptäcka eventuella förfalskningar där, sa jag att jag gillar teknik? 

Vi fortsätter med andra raden lodrätt, under Steristrips ser vi tabletter, det är Panodil, ibuprofen, vattenreningstabletter och jodtabletter. Vattenreningstabletterna kan även bli steriliserande vätska med ökad koncentration. Användningsområdena är väl ganska uppenbara, jodtabletterna kan ju vara bra att ha om min Geigermätare visar på väldigt höga nivåer av strålning 🙂 

Under tabletterna finns ett råttbo av dåliga hörlurar som fungerar som antenn till radion i telefonen. 

Nästa rad under Steristrips ser vi en tampong, bovarna får bara skjuta mig 1 gång för jag har bara den att stoppa in i kulhålet (nåt sånt tror jag jag tänkte iallafall, den kan även vikariera som fnöske om jag behöver göra upp eld i den där skogen jag gick vilse i) 

Nästa sak är Rakblad, där hade jag någon vag tanke om nödverktyg för operation, som om jag skulle kunna göra något sådant? De tar liten plats så de är kvar. Under den, lite Tandtråd 🙂 bra att ha på dåliga restauranger. 

Nästa rad under Steristrips finns buntband, de behöver ingen förklaring anser jag, första orangea under den är ett litet verktyg med kniv och sax, andra orange saken under den är.. Fiskelina med några krokar och sänken, instoppade i ett sugrör som skydd 🙂 kan ju vara bra att kunna dra upp fisk på den där ön, typ, fisk är gott. 

Under fiskeredskapen finns några Kondomer, läste att de är bra vattenbehållare som last resort, så kan jag kanske rena vatten i dem med tabletterna? Jag behöver nog göra ett prepptest med det någonstans där ingen ser. Alternativt kan man ju ha Kondomer till det avsedda syftet med om det behövs. Fast om jag skulle rafsa fram dem så de andra sakerna trillade ut skulle de nog inte behövas längre.

Nästa rad under stora kompressen är en rulle vanligt plåster, använt några gånger, under det har jag virat in en kraftig Synål i vaxad tråd, hade någon vag idé om att laga kläder eller utrustning i någon ospecificerad nödsituation där jag bara måste sy ihop något, man kanske kan använda den och fiskelinan att sy ihop sår i en nödsituation om inget annat finns? Inte för att jag kan det heller direkt. 

Under den finns ännu en pryl med vagt användningsområde, en trådsåg, aldrig provat, den är säkert ganska värdelös, jag får nog prepptesta den med. (oh, man kan säkert såga i ben med den tänker genast min morbida hjärna, tänk om jag behöver amputera något när jag misslyckats med min operation med rakbladen tex?) 

Nästa rad under de små kompresserna ser vi Skavsårsplåster, så jävla skönt att ha när det behövs, och sterila jodvåtservetter, man vet aldrig, göra rent smutsiga sår utan vatten är kanske inte så lätt? Och den sista saken är en liten karta med tändmaterial om jag behöver fuska fram en brasa, den där skogen igen så jag klarar kylan, eller behöver tillaga den där fisken jag fångade i skogen som tydligen hade en insjö med som jag kan rena vatten i min kondom med. 

Nu upptäcker jag att jag nästan missade saken som är en slags signum för preppers, Paracord! Sån har jag under bältet med 🙂 min variant har en (till) kompass, tändstål och en Visselpipa, alla 4 kan komma till pass, om man tex är vid medvetande men så utslagen att man inte kan ropa på hjälp, så kanske man kan blåsa i en Visselpipa iallafall. 

 

Det var min, kanske något lätt överdimensionerade jeans-EDC 🙂 I nästa inlägg tänkte jag ta upp vad jag har i min ryggsäck, om ni tyckte min jeans-EDC var för mycket har ni något att se fram emot. 

Jag ger mig själv fem foliehattar av fem i jeans-EDC-utförande. 

Annonser

5 reaktioner på ”Min EDC, jeansupplagan, del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s