I samma anda som mitt inlägg om att handla mat vid strömavbrott tänkte jag fråga elbolagen vad de har för planer om vi t.ex idag vet att om 3 dagar kommer en massiv solstorm som riskerar att slå ut elnätet (läs carrington event för att förstå vad jag pratar om). Vad har elbolagen för planer för att förhindra att t.ex transformatorstationer överbelastas och går sönder vid en massiv solstorm? att ersätta dem skulle ta tid och orsaka strömavbrott under tiden de repareras eller ersätts, om det är många sådana stationer som går sönder samtidigt så blir det svårt att distribuera strömmen, vilket alla vid det här laget borde förstå är en rejäl fara för samhälle och människor. Jag skickade ut frågan till 4 parter, Vattenfall, EON, Fortum och Ulla Sandborg som är generaldirektör för Svenska Kraftnät. (Vattenfall och EON svarade aldrig, Edit, vattenfall återkom lite senare, lägger in det sist.)
Först att återkomma var Fortum, som raskt bollade vidare till Ellevio då de inte har några elnät kvar längre,
Jag skickade ett mail till Jonatan och inväntar svar på det som självklart kommer läggas in här när de svarar.
Solstormar, orsakas av två saker, den som är intressant i den här diskussionen är när solen skickar iväg sjok av plasmamoln rakt mot jorden med 1-10 miljarder ton elektroner och protoner via en koronamassutskjutning. Den färdas i ca 1.5 miljoner km/h eller mer, och tar 3 till 4 dagar att nå jorden. Om det är en kraftig sådan solstorm så kommer den påverka jordens magnetfält nära polerna så att det blir norr/syd-sken samt induceras ström (en spänning på mellan 5-20 Volt per kilometer ledning ungefär) i långa elledningar beroende på resistivitet i jorden samt närheten till vatten vid kusterna. Vid hög resistivitet kommer denna ström leta sig upp i elnätet och andra metallförande nät, vilket i sin tur kan överbelasta systemen som hanterar vår elförsörjning.
Det som kan ställa till ordentliga bekymmer är om transformatorerna inte har skydd som ser till att koppla loss dem när en GIC (Geomagnetically Induced Current) inträffar, då kan det bli för varmt punktvis och de slutar fungera. Transformatorer har man inte i reserv på hyllan, de är stora dyra beställningsvaror med lång leveranstid, ännu längre om många går sönder samtidigt.
Ulla Sandborg på Svenska Kraftnät svarade såhär:
Jag vet inte om hon skrev fel när hon sade att de tar alla ledningar ”i drift”, om det borde varit ”ur drift”? får se om hon återkommer med svar.
Nu tror jag faktiskt att de flesta elnät har ganska bra skydd implementerade för just den här typen av skador, så att resultatet av solstormar blir strömavbrott, för att systemen just stänger av kopplingarna till transformatorerna som ser till att strömmen distribueras i sverige via de stora stamnäten. Systemen kommer sedan slås igång automatiskt eller manuellt när nivåerna sjunkit till acceptabla nivåer som inte riskerar utrustningen.
Ellevio återkom via mail och svarade såhär:
Jag ställde denna fråga tillbaka till dem som är mer specifik
”Hej, låt oss säga att det inträffar en massiv solstorm som skapar 20V per km ledning, vad skulle hända i ert nät? och hur skulle det påverka kunderna?”
Men de har inte återkommit med ett svar på den frågan (edit, jo det har de, kommer längre ner). Jag är glad att de svarar på frågor, men deras svar verkar saxat ur en FAQ mot kunder, innehöll ingen information alls, ett politikersvar. Vi vet fortfarande inte vad som blir resultatet av en eventuell supersolstorm för deras nät, vad är det ”skyddsinställningar” innebär?, en killgissning från mitt håll vore att de ser över vilka nivåer som krävs för att systemet skall kopplas bort, sånt kanske man redan borde ha gjort tidigare?
Det som skulle vara värst är om en supersolstorm inträffar en smällkall vinter, när belastningen på elnätet är som störst, då är marginalerna mycket mindre att kunna hantera den överbelastning den inducerade strömmen innebär, säkerhetsmarginalerna blir för små, om systemen inte är hårt belastade så klarar sannolikt transformatorerna av nivåerna ganska problemfritt. Den största konsekvensen av en solstorm som varar några dagar är att elnätet kommer att stängas ner för att det inte skall förstöras. Om vi har ett nästan landstäckande strömavbrott som varar i 4 dagar en kall vinter skulle det ge stora negativa konsekvenser för människorna och samhället.
Solstormar inträffar inte bara i cykler om 11 år, sannolikheten ökar i cyklernas topp, men de inträffar och kan inträffa när som helst i lika stora styrkor. I det här fallet så är faktiskt den så normalt av preppers ifrågasatta 72-timmars-regeln ganska relevant, om man är beredd på ett 3-4 dagar långt strömavbrott så klarar man av att det kommer en supersolstorm som faktiskt har förmågan att stänga ner nästan hela vårt elnät, det är som om solen utför en massiv dos-attack mot vårt elnät (denial of service i internetsammanhang). Nu får man dessutom tänka på att skilja på en emp attack (electro magnetic pulse) som kan slå ut all elektronik inklusive datorer och bilar, som t.ex skapas vid en kärnvapenexplosion uppe i atmosfären, och solstormar, som inte slår ut din dina datorer utan verkar på långa installationer som elnätet.
Det kom ett svar från Olof, som enligt twitterkontot är ansvarig för Press/Media & Kommunikation på Svenska Kraftnät, om varför de tar alla ledningar i drift vid en solstorm:
Verkar ju lite betryggande om det skulle fungera så, att man fortfarande skulle kunna ha en elförsörjning under en pågående solstorm? vi kan väl hoppas att vi slipper får reda på det helt enkelt.
Ellevio återkom med svar med på min följdfråga, såhär svarade de:
Så, kontentan av den här miniutredningen är väl som vanligt, se till att förbered er, det är inte så jobbigt, men konsekvensen av att inte göra det kan bli extremt jobbig om något av ovanstående händer.
Min prepperkollega Urvaken har skrivit om solstormar tidigare med i ett inlägg #SHTF-scenario – Soleruption, geomagnetisk storm som är väl värt att läsa.
MSB har skrivit om solstormar i en riskanalys från 2014 med som är intressant.
Vattenfall återkom till slut, de svarade såhär: