Vi pratar om att vi måste behålla kontanter, att ett kontantlöst samhälle är oerhört sårbart för attacker som slår ut ekonomiska transaktioner vilket kan lamslå hela samhället. Om vi däremot har kontanter så kan vi fortfarande betala för bränsle, mat och andra nödvändiga saker som vi behöver för att kunna jobba och leva. Men om vi tar ner det en nivå, om det blir ett vanligt strömavbrott, kan jag handla med kort, eller ens kontanter i mina butiker då? Alla kassasystem går på el, alla transaktioner och all lagerföring går på system som behöver el, vad händer om jag har min varukorg fylld med mat och står i kassan och skall just lägga upp varorna, och strömmen går? kan jag, som prepper, dra fram min nöd-kontant-bunt och med ett leende betala för mina varor när mina medhandlare i köerna bredvid förvirrat viftar med sina obrukbara kreditkort?

Jag slängde ut en fråga på twitter till några matvarukedjor för att se deras respons på frågan,

Screenshot_20171115_115347

 

De första som återkom var ICA, de svarade, som jag misstänkte, att de i princip stänger sina butiker

Screenshot_20171115_115653

Förståeligt, de kan inte hantera försäljning utan ström, och stänger butiken, en normal reaktion. Tänk om fler butiker reagerar så, att de omedelbart stänger all handel vid ett strömavbrott? förmodligen kommer det ske, vilket inte är så konstigt, vi har inte längre mekaniska kassaapparater som hanterar kontanter och utskrift av kvitton, och vi har inte längre lagerföring där man inventerar okulärt och fyller på när det börjar bli tomt i hyllorna, allt sker elektroniskt, utan el, så fungerar inte distributionen längre i större affärer.

Axfood (som driver bl.a hemköp och willys) svarade såhär:

Screenshot_20171115_140651

Det låter ju lite lovande, de håller iallafall öppet ett litet tag efter strömavbrottet inträffar, så om man skyndar sig ner till hemköp kanske man kan fylla på lite mat hemma? hoppas det inte är köer pga att kommunala färdmedel står stilla?

Men hur var det nu, vad är det MSB säger om sveriges livsmedelsförsörjning? vi har ju inga centrallager kvar längre, utan den mat som finns är den du ser i butikerna, och det sägs att maten som finns i butikerna skall räcka ca en vecka vid en kris som förhindrar transport eller import av varor.

Låt oss fundera på det lite, låt oss säga att det faktiskt finns mat till Sveriges befolkning i en vecka vid en landsomfattande kris i form av ett strömavbrott. Hur fungerar det när butikerna omedelbart eller nästan omedelbart stängs? Spelar det då någon roll om det i teorin finns mat för en vecka om jag inte kan köpa maten? Strömavbrottet kanske förväntas vara i några timmar, de undersöker saken, orsaken är okänd. Men det kanske går en dag, nu har kyl/frysdiskar blivit varma och maten där börjar förstöras, det går ganska fort innan den maten blir otjänlig, vilket inte direkt ökar butikernas vilja att öppna, för först måste de ju få personalen att rensa bort och kasta maten som är otjänlig, annars riskerar de att få åtgärder mot butiken som inte sköter sina krav på hur livsmedel skall hanteras. Men sen då, två dagar senare när de rensat ut och slängt dålig mat, om strömmen fortfarande inte är tillbaka, jag kan ju fortfarande inte handla för mina kort eller kontanter? Skall det skickas ut ett dekret till Sveriges butiker om att de måste hålla öppet och sälja mat ändå, hur ska det kommuniceras ut om det inte finns ström?

Pressansvarig för Coop svarade såhär:

Screenshot_20171115_144747

Samma sak där, om man inte står i butiken när strömmen går, så kan man inte handla sedan heller.

Risken för plundring och våld är nog ganska hög efter någon eller ett par dagars strömavbrott, och de som inte har förmågan eller kraften att roffa åt sig kommer inte kunna fylla på sina matlager hemma, den gruppen är sannolikt redan ganska utsatt som det är, vilket gör att distributionen av maten som teoretiskt skulle räcka en vecka, sannolikt inte hinner börja distribueras ut på något ordnat sätt innan den plundras, och maten som inte var förstörd redan fördelas väldigt ojämnt.

Blir det en landsomfattande kris i form av ett strömavbrott så kommer du inte kunna handla ny mat i affären, oavsett om det finns mat där eller ej, oavsett om du har kontanter eller ej, utan du får klara dig på de livsmedel som redan finns i hemmet. Minuter efter ett strömavbrott kommer det inte längre gå att fylla på förråden hemma.

Gör som fler retrohushållare redan har gjort (jag försöker införa ett annat begrepp för prepper för de som känner sig obekväma. Det var inte länge sedan man på sommaren konserverade mat som man odlat eller fångat inför vintern, och hade lager hemma för att överleva eller t.om leva bra, och hade lager av ved för att kunna hålla värmen, låt oss kalla återgången till de sunda vanorna för retrohushållning om ordet prepper låter illa i dina öron), och börja preppa, förlåt, retrohushålla, titta in på en eller flera av bloggarna som finns på Urvakens länkar och lär dig vad du behöver ha hemma för att överleva en kris. För du kommer inte kunna köpa det du behöver när krisen är här, det måste du göra innan krisen är här.

Om ni vill ha en mer målande beskrivning av hur det skulle kunna tänkas gå till vid en större kris kan ni med fördel läsa detta inlägget av En Svensk Prepper Sagan om varför du går hungrig

Annons

4 reaktioner på ”Handla mat vid strömavbrott, går det ens?

  1. Om man bor i tätort är det nog en bra idé att ha en karta med närområdets gårdsbutiker inringade. Antar att gårdsbutiker håller öppet även vid strömavbrott.

    Gillad av 1 person

  2. Man ska ändå ha reserv kontanter hemma. Du kan ev köpa ägg, mjölk hos bonden tex om en längre kris sker så blir de direktiv från staten ang om livsmedel hur vi kan få hjälp.
    Men de första 72 Tim ska du klara dig själv kanske till och med längre än så.
    Torr mjölk, torr varor å konserver, vatten i frysen i petflaskor då har du färsk vatten som tinar upp och fungerar även som kylklampar ett tag när strömmen gått.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s