När man väl har vaknat som prepper kommer man förr eller senare till frågan, hur mycket förberedelser är tillräckligt?

Från början reagerar/agerar man kanske på en känsla av otrygghet, på frågan ”vad händer om?”, där det kan vara

  Det blir strömavbrott i ett dygn?
  Vattnet i kranen blir otjänligt
  Värmen slutar fungera mitt i vintern
  Trafiken slutar fungera när jag ska hem

Och man börjar planera för hur man kan underlätta om det skulle ske, man skaffar ficklampor, stearinljus, kanske fotogenlampor, köper lite extra ved om man kan elda. Man åker till Biltema och skaffar lite dunkar och lägger undan vatten som man kan dricka och laga mat med, och kanske tvätta sig? Hur länge är strömmen borta? Jag duschade ju nyss, är den borta mer än 1 dygn? Just ja, jag behöver något att laga mat på, jag har ingen ström, och man skaffar stormkök och kanske något gasdrivet.

Man kanske inventerar vinterkläder och sovsäckar, men hur går det om det blir minusgrader inomhus, kan det bli det? Spricker mina vattenledningar då? Jag kanske skulle skaffa en kamin eller någon alternativ uppvärmning?

Ganska snart upptäcker man att det kostar ganska mycket att börja med prepping, det finns liksom inga övre gränser för vad det kan kosta, har man en föreställningsförmåga finns det ganska många saker man helt plötsligt inser är bra att ha, framförallt kunskaper.

Och spekulationerna går sedan vidare vad ska jag äta om strömmen försvinner, jag behöver nog nog ett eget lager av mat, och man börjar lägga undan konserver, kanske skaffar en vakuummaskin och lägger undan pasta och ris. Hur många dagar ska jag lägga undan för då? 5? 10? Jag menar, om det sker något som gör att mataffären är stängd i 10 dagar, så kanske det inte är osannolikt att den fortsätter vara stängd, länge.. ska jag ha mat för flera månader hemma? Då får man helt plötsligt logistiska problem med plats, inventering och rotering av förråd, min lilla oro har blivit ett jätteuppdrag helt plötsligt, hur gick det här till?

Låt säga att jag har mat för några månader, jag tar det på allvar, det finns liksom inget mellanting, antingen så inser man att samhällsstrukturer faktiskt kan raseras och skaffar en egen försäkring för det, eller så lurar man sig själv och tar det inte riktigt på allvar, för vad skulle egentligen kunna hända i trygga lilla Sverige? Eller? Men sen då, när mina månader har gått, och jag ätit upp sista burken med soppa och bullens, och kokat sista paketet med ris och pasta? om affärerna fortfarande är stängda, om de logistiska supportsystem som upprätthåller vårt samhälle av någon outtalad anledning fortfarande inte kommit igång som tidigare, vad gör jag då? Och man börjar titta på alternativ till det, och inser snart att, jag behöver kunna göra min egen mat! ganska omedelbart upptäcker man att, jädrar vad dyrt det är att komma igång med egna odlingar. Men återigen, om man tar det på allvar, så finns det inget alternativ annat än att faktiskt sätta igång med det ändå, som en försäkring. Om man inte bor på en egen gård så sätter det begränsningar på hur mycket man kan odla, men om man inte har något val så misstänker jag att man blir ganska innovativ för att få fram mat på den ytan man har.

Spekulationerna går vidare, finns det andra som varit med i sådana situationer? Och man läser om människor som upplevt krig och oro, och snart inser man hur känslig ens lilla trygga tillvaro egentligen är, det finns ingen garanti för att det kommer fortsätta vara tryggt och stabilt, och man börjar planera för vad som kan ske om samhället i ens närhet blir en plats som är farlig att vistas i, för det är helt säkert att alla inte har tänkt som jag, alla har inte skaffat lager eller egna möjligheter till att odla mat, eller att kunna ha rent vatten, eller värma bostad etc, och det kommer innebära ett hot mot mig och min familj, hur skall jag hantera det? vad gör jag om någon kommer till mig och under vapenhot vill ta mina resurser eller resultatet av mina odlingar? Och man kanske börjar se sig omkring och blir medlem i skytteklubbar och tar jägarexamen, och upptäcker att även det intresset kan bli ett ekonomiskt slukhål. Man försöker kanske skapa intresse eller kunskap i sin omgivning, försöker bygga ett litet kontaktnät med likasinnade och bedriva upplysande verksamhet, för det vore fanimig helt oansvarigt att inte försöka öppna ögonen på mina medmänniskor, det vore att agera egoistiskt.

Men spekulationerna går vidare, jag har ju en ganska stor föreställningsförmåga, fantasi och problemlösningsförmåga, det kanske inte räcker med krig, oro, laglöshet och misär, vad händer om

  Global katastrof 1
  Global katastrof 2
  etc

Där dessa kan vara allt från globala kärnvapenkrig, massivt carringtonevent, jättevulkaner med allt vad det resulterar i, asteroidkollisioner, point of singularity AI, zombies, aliens, etc, (inte de två sista kanske), men hur förbereder jag överlevnad i en väldigt ogästvänlig miljö,hur mycket kan jag som relativt enskild person planera för, hur mycket förberedelser är tillräckligt?

Annonser

2 reaktioner på ”Hur mycket är tillräckligt?

 1. ”hur mycket förberedelser är tillräckligt?”
  Det tråkiga, men logiska, svaret är väl att det aldrig är tillräckligt, men något är bättre än inget.
  Det finns ju tyvärr ingen mätbarhet i och med att det ligger i sakens natur att tiden är en okänd parameter. Visste vi om det skulle det vara grymt enkelt. 🙂 Samtidigt kan man ju, om man vill vara riktigt galen, tänka som så att förrådet ska räcka livet ut. Detta är givetvis inte praktiskt någonstans. Alternativet är att vara självförsörjande. Vilket är allt annat än både gratis och lätt.
  Jag har själv brottats med dessa tankar in absurdum utan att hitta ett bra svar. Nu mer är min egen tes: ”ju mer, desto bättre”.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s